Öcalan’dan Avrupa’ya mesaj

Öcalan’dan Avrupa’ya mesaj

Abdullah Öcalan, Türk hükümetiyle yürüttüğü görüşmeleri olumsuz etkilememesi için Avrupa’ya “benim durumumu kurcalamayın” mesajı gönderdi.

Abdullah Öcalan’ı İmralı Yüksek Güvenlikli F-Tipi Cezaevi’nde ziyaret etme yetkisine sahip yegane uluslararası organ konumundaki Avrupa Konseyi İşkence ve İnsanlık Dışı Ceza veya Muameleyi Önleme Komitesi (CPT), gerek Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürece zarar vermemek gerekse Abdullah Öcalan’ın talebi üzerine kendisinin durumu konusunda “geri planda kalmayı tercih ettiğini” bildirdi.

Strasbourg’da basın toplantısı düzenleyen CPT yetkilileri, Abdullah Öcalan’ın durumunu “dinamik” olarak tanımlayıp, kendisinin “Kürt sorununa global çözüm için” düzenli olarak devletin üst düzey yetkilileriyle görüştüğünü söyledi. CPT üyesi İsvçireli adlı tıp uzmanı Jean-Pierre Restellini, “Bu durum bizleri de olup bitenler karşısında geri planda kalmaya mecbur kılıyor” ifadelerini kullandı.

'Benim durumumla ilgilenmeyin'

Öcalan’ı bugüne kadar İmralı’da dört kez ziyaret eden Restellini, “Abdullah Öcalan, kendisi bana ‘Lütfen siz CPT olarak benim durumumla ilgilenmeyin, ben kendi durumumu Adalet Bakanlığı ile kendim konuşmayı tercih ederim’ dedi” şeklinde konuştu.

CPT, Abdullah Öcalan’ı bugüne kadar İmralı Adası`nda tam altı kez (Mart 1999, Eylül 2001, Şubat 2003, Mayıs 2007, Ocak 2008 ve Ocak 2013) ziyaret etti. Ocak 2013’teki son ziyarette adada iki gün incelemelerde bulunan CPT heyeti, Öcalan’a ek olarak İmralı Yüksek Güvenlikli F-Tipi Cezaevindeki diğer beş mahkumla da konuşmuş ve tutukluluk ve avukatlarıyla görüşme koşulları hakkında bilgi almıştı.

CPT`nin son ziyaretle ilgili raporunun Türk hükümetinin onay vermesinin ardından önümüzdeki aylarda yayımlanması bekleniyor.

AİHM`yi tamamlıyor

Avrupa Konseyi`nin 1989 yılında yürürlüğe giren, İşkencenin ve İnsanlık Dışı Veya Onur Kırıcı Ceza Veya Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi uyarınca kurulan CPT, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin, “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulamaz” şeklindeki 3`üncü maddesine dayanıyor.

CPT bir soruşturma kurumu olmamakla birlikte, özgürlüklerinden yoksun bırakılmış insanları işkenceye ve diğer tür kötü muameleye karşı korumaya yönelik yargı dışı bir mekanizma sağlıyor ve böylelikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin yargı görevini tamamlayıcı işlev görüyor. Strasbourg merkezli CPT, tüm Avrupa ülkelerine periyodik ziyaretler düzenleyip bu ülkelerdeki cezaevi ve tutukluluk koşulları hakkında raporlar yayımlıyor.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading